Skip to main content

Patronen

Heel kort uitgelegd zijn patronen herhalingen. Herhalingen die we gewend zijn te doen en die meestal ook goed gaan. Maar soms herhalen we dingen die niet zo goed gaan, zoals bijvoorbeeld onze gedachten en ons gedrag. Of beter gezegd: we zijn het zo gewend zo te denken of te gedragen dat we ons niet eens bewust zijn van een destructieve patroon.

Wanneer je er achter komt dat jouw patroon niet goed voor je is, dan wil je dit patroon veranderen. Simpel, zou je denken… Maar in de praktijk iets minder simpel. Maar zeker wel te doen! Met de NLP Practitioner of NLP Master opleiding bij de NLPweek ga je aan de slag met patronen.

Om te demonstreren dat een onbewust patroon in eerste instantie niet zo simpel te doorbreken is, kan ik je laten ervaren door jouw armen over elkaar te doen. Dit ging in één keer goed toch?! Maar nu doen we het nog een keer….maar nu andersom… Hoe ging dat? Waarschijnlijk werd jij je er bewust van dat dat niet in één keer goed ging. Je moet er waarschijnlijk bij nadenken.

Een ander voorbeeld: Poets je tanden eens een keer met je andere hand. Hoe gaat dat? Onwennig hè?! Maar als je ooit een keer in het gips gezeten hebt met een hand, heb je de ervaring dat oefening baart kunst. Na een week of 3 ben je gewend.

Wellicht ben jij je er bewust van dat sommige herhalingen niet goed voor je zijn. Althans nu niet meer. Ooit zijn ze van nut geweest…

Eén van de basisstellingen van NLP is dat als één mens tot iets in staat is, dan is dit ook mogelijk voor een ander, mits je dat ook wilt! Met NLP leer je hoe de succeservaring van een ander tot een deel van je eigen ervaring kunt maken. Met andere woorden: Je leert nieuw gedrag aan die je gaat herhalen tot nieuwe constructieve patronen.

Het is net als spieren. Als je spierballen wilt hebben zal je moeten trainen. Op het moment dat je denkt: Pffff…nu kan ik niet meer, zal je nog een paar oefeningen moeten doen. Herkenbaar? Zo werkt het ook met nieuwe patronen aanleren. Vanzelf gaat het niet. Je moet er wel iets voor doen!

De NLPweek leert je om lichaam en geest te laten samenwerken. Bewust worden van constructieve patronen en deze te versterken. En het bewust worden van destructieve patronen die naar de achtergrond zullen verdwijnen. Ook dit is net als met spieren. Spieren die je niet gebruikt, zullen uiteindelijk verdwijnen…

Ga je mee? Ik maak graag kennis met je!