Skip to main content

Valentijnsdag

De dag der geliefden…14 februari.

 

Valentijnsdag is een dag dat je jouw geliefde laat weten dat je erg veel van hem of haar houdt. Voor velen een leuke memorabele dag waar de liefde hoogtij viert. Rode rozen, kaarsen, een romantisch gedekte tafel, rozenblaadjes in het bad en romantische muziek op de achtergrond…

Voor velen is Valentijnsdag ook een pijnlijke dag. Het drukt je maar weer eens met je neus op de feiten dat je (weer) alleen bent. En dat doet zeer. Ik ken de pijn….

Angst om verlaten te worden; angst om te binden; het speelt bij veel mensen.

Of het wat wil worden met de liefde heeft alles te maken met hechting. In de eerste fase van je leven, de eerste 7 jaren, ben je in het geheel afhankelijk van jouw verzorgers. In de meeste gevallen zijn dit jouw ouders. In de eerste fase van jouw leven is het van het grootste belang dat er aan jouw behoefte aan veiligheid, warmte, voeding, bescherming, geborgenheid en liefde wordt voldaan. Als aan deze behoeften is voldaan, praten we over een gezond hechtingspatroon.

Volgens Hannah Cuppen, auteur van het boek Liefdesbang, zijn alle effecten rondom de basis van jouw leven van invloed op het vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen.

Het is niemands bedoeling dat een kind onveilig (angstig) hecht. Het is dus niemands fout, voor alle duidelijkheid. Er is eerder sprake van onvermogen dan van schuld.

Wanneer jouw hechting ook niet helemaal gegaan is als het moet, kun je ook in andere relaties hiervan de effecten ondervinden. Zo kan het zijn dat je in werkrelaties op zoek gaat naar bevestiging of dat jouw teamleider een ongevoelige eikel is. Het zou zomaar kunnen dat dit triggers zijn van het ouder-kind stuk in jou.

Is er iets mis met mij omdat ik onveilig (lees angstig) gehecht ben? Nee! Absoluut niet!

Door beter te gaan herkennen en erkennen wat jouw lijf aangeeft maar ook de pijn toe te laten door echt te voelen, kun je het patroon doorbreken en een gelijkwaardige relatie aangaan.

NLP kan hier geweldig mee helpen!

Ik ben klaar voor (h)echte liefde! Jij ook?