Waarom NLP leren?
Regelmatig krijgen wij de vraag waarom je nou NLP zou moeten gaan leren, wat het mogelijk zou kunnen brengen voor degene die de vraag stelt op dat moment.
Meestal geven we dan een algemeen antwoord omdat de motivatie om jezelf te willen ontwikkelen bij iedereen een andere grondslag heeft. De één wil zichzelf ontwikkelen omdat hij/zij tegen bepaalde gewoontes aanloopt, die tegenwerken. De andere zegt meer succesvol te worden in de communicatie. De volgende wil zijn partner beter leren begrijpen… Kortom, iedereen heeft zijn of haar eigen motivatie om NLP te willen leren.
Ja maar, nu weet ik nog niet veel…
Wanneer iemand oprecht geïnteresseerd is gaat het gesprek (gelukkig) verder. Het juiste antwoord hoort bij de bijpassende vraag. Met andere woorden: Waarin wil jij je ontwikkelen? De meeste mensen geven dan toch aan dat ze tegen dingen aanlopen.
Bijvoorbeeld een vrouw van een jaar of 35 die vertelde dat ze ‘last’ had van de tijd. “Ik wil 1001 dingen doen in een dag maar de dagen vliegen om…Ik wil rust!” NLP leert je beter met jezelf te communiceren. Beter de signalen van jouw lijf te herkennen, erkennen en er vervolgens naar te handelen. Ook waarden en overtuigingen speelden een grote rol in het leven van deze vrouw. ‘Ik moet het maximale uit het leven halen!’ zei ze vol overgave. Hoe mooi de overtuiging het maximale uit het leven halen, ook klinkt, de druk voor deze mevrouw werd (te) groot. Een overtuiging kan dus ook tegen je werken! Met NLP ga je aan de slag met Waarden en overtuigingen. Werken ze? Vooral behouden. Werken ze niet meer? (Ooit hebben ze gewerkt) dan brengt NLP het inzicht en de verandering!
Dus als ik iets heb waar ik tegenaan loop, dan moet ik NLP leren?
Deze meneer werd pas overtuigd, toen ik hem bewust maakte van zijn taalgebruik. Hoe vaak hij bijvoorbeeld het woordje ‘moet’ en ‘moeten’ gebruikte. Met NLP leer je dat ‘taal’ meer is dan alleen maar woorden. Er bestaat ook lichaamstaal. En ook de woorden die we gebruiken is slechts een uiting van de ervaring hoe wij hem ervaren. Met andere woorden: De woorden die jij gebruikt om iets te beschrijven is eerst door jouw interne ‘filter’ gegaan met overtuigingen, waarden, oordelen enzovoorts…
Een sinaasappel als voorbeeld…
Wellicht maak ik het iets duidelijker door een voorbeeld te geven van een sinaasappel. Een sinaasappel is een sinaasappel. Niets meer, niets minder. En toch zijn er meerdere ervaringen mogelijk en dus ook beschrijvingen (taal). Zo zegt de één: ‘Hij is oranje’. Een ander zegt: ‘Hij is heerlijk zoet’. Weer iemand anders zegt: ‘Ik eet ‘m omdat het gezond is’…. Enzovoorts.
Zo zijn er meerdere uitingen (taal) aan een en dezelfde sinaasappel. Hoe gaaf zou het zijn als we dit inzicht over een ‘eenvoudige’ sinaasappel ook gaan toepassen in onze communicatie met anderen. Dan krijgen we meer inzicht in de ander door vragen te stellen in plaats van te oordelen.
Wil jij meer inzicht in jouw communicatie?